Tuesday, January 31, 2012

KBB #27: Fortune Cookies... just for you


Masih dalam suasana Imlek, kebeneran nih tugas KBB kali ini juga berbau chinese traditional. Dari dulu penasaran banget gimana caranya bikin ini kukis, kayaknya kok lucu dan "gampang". Ternyata si ibu dari ciporridge malah milih jadi salah satu di list tantangan KBB *toel mak Lina*

Fortune Cookies

Ternyata tidak se"gampang" yang dikira loh. Tricky banget deh, kalau kepanasan ntar jadi gosong akhirnya terlalu kering dan susah buat dilipat. Kalau belom kering ya lembek ngga bisa diangkat. Bikinnya pun ngga bisa sekaligus banyak. Kalau saya nih, cuman bisa 2 sekali panggang, nyobain sekaligus 4 malah ancur lebur karena telat mengangkat dari loyang hasilnya langsung keras ngga bisa dilipat.

oya, tangan harus tahan panas. lebih bagus kalau punya sarung tangan antipanas tuh :D

yuuukk dicobain, kalau ngga nyoba mana bisa tau xixixiii..

fortune wishes
Fortune Cookies
Source: http://chinesefood.about.com
Fortune cookies can be tricky to make - it's important to make sure that the cookie batter is spread out evenly on the baking sheet. Instead of using the back of a wooden spoon to spread the batter, it's better to gently tilt the baking sheet back and forth as needed. Wearing cotton gloves makes it easier to handle and shape the hot cookies. This fortune cookie recipe makes about 10 cookies.
Ingredients:
2 large egg whites
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1/2 teaspoon pure almond extract
3 tablespoons vegetable oil
8 tablespoons all-purpose flour
1 1/2 teaspoons cornstarch
1/4 teaspoon salt
8 tablespoons granulated sugar
3 teaspoons water

Preparation:
1. Write fortunes on pieces of paper that are 3 1/2 inches long and 1/2 inch wide. Preheat oven to 300 degrees Fahrenheit. Grease 2 9-X-13 inch baking sheets.
2. In a medium bowl, lightly beat the egg white, vanilla extract, almond extract and vegetable oil until frothy, but not stiff.
3. Sift the flour, cornstarch, salt and sugar into a separate bowl. Stir the water into the flour mixture.
4. Add the flour into the egg white mixture and stir until you have a smooth batter. The batter should not be runny, but should drop easily off a wooden spoon.
Note: if you want to dye the fortune cookies, add the food coloring at this point, stirring it into the batter. For example, I used 1/2 teaspoon green food coloring to make green fortune cookies.
5. Place level tablespoons of batter onto the cookie sheet, spacing them at least 3 inches apart. Gently tilt the baking sheet back and forth and from side to side so that each tablespoon of batter forms into a circle 4 inches in diameter.
6. Bake until the outer 1/2-inch of each cookie turns golden brown and they are easy to remove from the baking sheet with a spatula (14 - 15 minutes).
7. Working quickly, remove the cookie with a spatula and flip it over in your hand. Place a fortune in the middle of a cookie. To form the fortune cookie shape, fold the cookie in half, then gently pull the edges downward over the rim of a glass, wooden spoon or the edge of a muffin tin. Place the finished cookie in the cup of the muffin tin so that it keeps its shape. Continue with the rest of the cookies


adonan fortune cookies

Percobaan manggang yang pertama bisa langsung mulus tuh. Diangkat dari loyang gampang banget, trus ngga retak-retak dan pecah. Masukkan kertas, lipet, trus dibentuk di bibir gelas supaya berlekuk dan simpen di loyang muffin/ cupcake. Tapi pemanggangan berikutnya banyak yang gagal. Nempel dengan sukses jadi ancur dan remuk gitu deh... Katanya oles dengan mentega dikit aja, saya cobain oles dengan pengoles loyang tapi tetep aja. Trus nyobain dialas dengan kertas malah tambah nempel surempel di kertasnya..

adonan FC #2

Karena sistem kebut 1 hari, jadinya bikin 1/2 resep saja. Dan dari adonan yang sedikit itu yang jadi hanya 7pc itupun tidak semua mulus, ada yang retak , ada yang bolong , ada yang ngga bisa dilipet. Dan sisanya hancur lebur remuk redam wkwkwkwkk...

Yang penting rasa penasaran sama si fortune cookies ini sudah terpuaskan.
Silahkan... ini si fortune buat yang datang berkunjung kesini :D

fortune cookies




3 comments:

Zahrotur Rohimah said...

kak, buka order buat fortune cookiesnya gk ?

Sofie Minawati said...

Boleh kirim email ke saya ya mba ncopi@yahoo.com

Sofie Minawati said...

Boleh kirim email ke saya ya mba ncopi@yahoo.com

Blog Widget by LinkWithin